Hoe sterk ben jij? Experimenteren met spierkracht!
Simpele experimenten over spiermoeheid en het verschil in kracht tussen de linker- en rechterhand zonder (handknijper) en met sensoren (handkrachtsensor).
Voornamelijk gericht op de tweede graad
Author: Natalie Dirckx
Topic: Biology
Tags Experiment
Tijdens de lessen biologie worden de kenmerken van de verschillende typen spieren theoretisch besproken. Er wordt vermeld dat dwarsgestreepte spieren zeer krachtig zijn, maar ze kunnen hun kracht niet lang aanhouden.
Met een handkrachtsensor wordt dit makkelijk aangetoond door 15 seconden zo hard mogelijk in de sensor te knijpen. Al snel zal de gegenereerde spierkracht dalen. De handspieren kunnen deze kracht geen 15 seconden aanhouden.
Hetzelfde experiment kan worden uitgevoerd met de andere hand waardoor we de resultaten van de linker en de rechterhand kunnen vergelijken. Snel zal opvallen dat bij personen met een uitgesproken voorkeur voor links- of rechtshandigheid het resultaat van de ontwikkelde kracht ver uit elkaar ligt. Dit kan ook beïnvloed worden door sport of hobby. Uit ervaring blijkt dat bij tennissers het verschil in knijpkracht tussen de dominante (slaghand) en niet-dominante hand het grootst is. Spieren die dus vaker gebruikt worden, hebben een groter vermogen om kracht te leveren.
Ook met een simpele handknijper kan links- of rechtshandigheid worden aangetoond. De dominante hand kan per minuut veel meer knijpen dan de niet-dominante hand. En als deze experimenten vele malen herhaald worden dan treedt ook spiermoeheid op.